Vastavirtaan Kapeenkoskelta Pielavedelle

Ystäväni Matti Kytömaa on elänyt rikasta ja täyteläistä elämää. Jo lapsena hän tottui raskaaseen työntekoon ja pitkiin työpäiviin, ja sama tahti jatkui eläkepäiviin asti. Hän viihtyi ulkoilmatyössä ja luonto oli hänelle tärkeä. Muistelmat näistä vuosista hän talletti värikkääseen ja kuvitettuun elämänkertaromaaniinsa ”Vastavirtaan Kapeenkoskelta Pielavedelle”.

Kytömaa kansikuvaa.jpg

Luotsi Matti E. Kytömaa kirjoittaa matkastaan elämän virrassa. Tarina alkaa sota- ja pula-ajan lapsuusmuistoista ja käy läpi ajanjaksot ruukkilaisena, uittomiehenä ja luotsina. Lopulta päädytään eläkepäiviin hyvinvointi-Suomessa ja vähän kauempanakin. Lukija tutustuu kirjan sivuilla työteliääseen, eteenpäin pyrkivään ja ammattialaansa puolustavaan ja kehittävään Matti E. Kytömaahan, joka hankki elannon perheelleen suomalaisesta metsä- ja järviluonnosta.

Konkreettisen kerronnan takaa löytyy mitä suurimmassa määrin selviytymistarina. Teos on kertomus juurettomuudesta, vaatimattomista elämän lähtökohdista, ankarasta työstä ja palavasta halusta pyrkiä eteenpäin vaikeudet ja joskus vastavirrankin voittaen.

Teoksella on myös elämänkertaa laajempi tehtävä historian ja perinteen tallentajana. Yksityiskohtainen kerronta esittelee lukijalle maisemia, mennyttä elämäntapaa ja erilaisia työmenetelmiä. Asiat esitetään rehellisesti ja kaunistelematta, joskus jopa kirpeän kriittisesti.

Kansiluonnos5.6.18 copy.jpg

Tätä teosta on lukenut jo lähes tuhatkunta suomalaista. Julkaistua e-kirjaa myyvät Elisa Kirja sekä Ellibs verkkokaupoissaan, ja sen löytää mm. seuraavista osoitteista

https://kirja.elisa.fi/ekirja/vastavirtaan-kapeenkoskelta-pielavedelle

ja

https://www.ellibs.com/fi/books/search/0/all/all/relevant/all/all/poropolku

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s